Svar från partierna i Motala kommun

2018-01-04: Uppdaterat med  Centerpartiets svar (efter gemensamt datastrul).

Nu har en del svar kommit på mina frågor.
De som har svarat är Kristdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna, Sverigedemokraterna,
Socialdemokraterna och Centerpartiet.
Det innebär tyvärr att svar totalt har uteblivit från Vänsterpartiet och Miljöpartiet, dessutom har KD och S bara svarat att de inte kan svara just nu vilket är väldigt synd ur ett väljarperspektiv!
De partier som önskar svara/komplettera sina tidigare svar kommer att få möjlighet att göra det fram till sista jan-18.

Tills dess, trevlig läsning, några klara skiljelinjer finns det! Jag har inte analyserat och sammanställt de stora skillnaderna än men ledigheten är inte riktigt slut än! :-)

Kristdemokraternas svar: 
Det var många frågor som du ville få svar på.
Flera av dom kommer att tas upp i vårt valmanifest under våren.
Det kommer att behandlas av vår partiavdelning i en demokratiskt process, jag kan inte föregå den.
Ps vi står bakom landsbygsutvecklingsprogrammet som är antaget av KF.
   


Moderaternas svar: 
1. Vilka är era främsta 5 politiska namn på valsedlarna och hur gamla är de?
Moderaternas kommunfullmäktigelista fastställs i början av 2018. Därför kan vi inte svara på fråga 1-3 förens Moderaterna i Motala-Borensberg fastställt sin lista.

2. Vad gjorde de 5 innan de började med politik?
-

3. Hur länge har de 5 varit politiskt aktiva på del- och/eller heltid?
-

4. Finns det totalt sett inom partiet utbildade alternativt erfarna politiker för att kunna företräda partiet i en viss nämnd, tex. rektorer/lärare i Bildningsnämnden?
Inom partiet finns personer med olika yrkesbakgrund. Helst ska det spegla hela samhället. Till exempel är en företrädare för Moderaterna i bildningsnämnden lärare, och en företrädare för Moderaterna i socialnämnden är undersköterska.

5. Hur stora barnklasser på förskolan och skolklasser i låg-, mellan- respektive högstadiet anser ni vara maximal storlek i förhållande till etablerad forskning i ämnet samt skolverkets riktlinjer?
Barn mår bra av att känna sig sedda i klassrummet. Större klasser är inte att eftersträva.


6. Hur lång tid anser ni att det är rimligt att en 6-7-åring åker skolskjuts till och från skolan varje dag?
Det är svårt att säga vad som är rimligt. Är avstånd mellan hem och skola stort blir restiden längre. Vid en eventuell skolnedläggning ska restid och avstånd tas i beaktning innan beslut.


7. Anser ni att avstånden för beviljad skolskjuts är absoluta eller ska hänsyn tas till elevens mognad och trafiksituation (rådande hastighet, vägbredd, tillgång till gångväg, belysning, snöröjning etc)?
Moderaterna står bakom Motala kommuns riktlinjer för skolskjuts. Undantag bör göras med hänsyn till exempelvis trafiksituationen.


8. Om en elev (utan beviljad skolskjuts) skulle vilja åka med en skolbuss (utan att överhuvudtaget påverka dess sträckning) ska det då vara möjligt att göra det om det finns plats, eventuellt mot betalning?
I den mån plats finns ska en elev utan beviljad skolskjuts kunna åka med. Det bör även vara möjligt för gymnasieelever att använda sitt busskort för att åka med grundskolans skolskjuts till skolan.


9. Vad anser ni om privata friskolor och friförskolor? Ska de ha samma möjligheter att etablera sig som kommunala och vilket regelverk för etablering ska i såna fall gälla?
Friskolor och förskolor som inte drivs i kommunal regi ska ha samma möjlighet att etablera sig som kommunala.


10. Hur anser ni att gymnasieelever ska transportera sig till skolan (innan de eventuellt har körkort och tillgång till bil)?
Med kollektivtrafik om avstånden är långa. I den mån det är möjligt ska gymnasieelever ha möjlighet att använda sitt busskort för att åka med grundskolans skolskjuts till skolan. Moderaterna har lagt en motion om att senarelägga skolstarten i Motala för att förenkla planering av kollektivtrafik och skolskjutsar för att möjliggöra för fler att åka med.


11. Anser ni att det är rimligt att kommunen betalar Region Östergötland för kollektivtrafik utan att ställa krav på hur den utförs?
Nej. Kommunen ska årligen utvärdera sina avtal och omförhandla där kommunen inte får ut bästa möjliga service för våra skattemedel.


12. Hur långt anser ni att det är rimligt att ha det till närmaste VC, BVC, sjukgymnast, tandläkare och apotek inom kommunen om man bor i någon av kommunens tät-/småorter? 
Vår inställning är att det ska finnas en vårdcentral i varje kommun och större tätort i Östergötland. I vårdcentralens uppdrag ingår också BVC. När det gäller rehabilitering (där även sjukgymnastiken ingår) är den sedan många år centraliserad till Motala, Mjölby, Linköping, Norrköping och Finspång. Detta för att möjligöra för patienterna att få tillgång till ett bredare utbud av olika former av rehabilitering. Dock finns det också möjlighet att få tillgång till sjukgymnastik även på vårdcentralerna i länets mindre kommuner. Exakt hur mycket av rehabiliteringen som ska vara centraliserad och vad som ska finns ute i respektive kommun och större tätort är en fråga för respektive verksamhet att bedöma. Folktandvården finns idag etablerad i varje kommun och större tätort vilket den bör göra även i framtiden.



13. Inom vilka områden anser ni att det är rimligt att arbeta över kommungränserna (t.ex. VC, gymnasieskola etc)?
Region Östergötland har fritt vårdval och du kan välja vilken vårdcentral du själv vill, inom länet. För oss Moderater är det självklart att själv få välja den vårdgivare man är trygg med, även om man flyttar till en annan ort i länet. Det är idag fritt val att välja gymnasieskola i regionen.


14. Anser ni att det är rimligt att t.ex. sjukgymnastik centraliseras utan att reseersättning utgår till patienterna/brukarna?
Alla patienter har ett eget ansvar att ta sig till och från hälso- och sjukvården på egen hand och på egen bekostnad inom länet. Undantaget är när patienterna har en sådan funktionsnedsättning eller medicinskt tillstånd att denne inte kan ta sig till eller ifrån vården med allmänna kommunikationer, eller på annat sätt, på egen hand. Då kan patienten få sjukresa. Dagens regler för sjukresorna är dock ganska krångliga för såväl patienter som medarbetare och vi vill därför göra en översyn av regelverket i syfte att göra det enklare


15. Hur långt bort från nuvarande bostaden anser ni att det är rimligt att beredas plats i äldrevården om man bor i någon av kommunens tät-/småorter?
Äldreomsorgen ska säkerställa äldres rätt till ett värdigt liv. Moderaterna vill att alla äldre ska ges möjlighet att välja boende. För oss är det inte närhetsprincipen som styr, utan det egna valet. 


16. Anser ni att äldre par ska ha rättighet att flytta in i äldrevården tillsammans?
Moderaterna är för en parboendegaranti, som innebär att makar får bo tillsammans på ett äldreboende även om endast den ena beviljats bistånd i form av särskilt boende.


17. Hur sjuk måste man vara för att få flytta in på äldreboende?
Biståndsbedömning görs av handläggare utifrån socialtjänstlagen. Det är viktigt att alla som beviljas bistånd i form av särskilt boende får en plats, och Motala behöver fler äldreboenden. För de som inte beviljas bistånd i form av särskilt boende finns möjlighet till hemtjänst.


18. Hur anser ni att friska men ensamma pensionärer ska få ta del av någon slags gemenskap?
Genom träffpunkter för äldre. Digitalisering är viktig.


19. Hur långt i förväg anser ni att mat kan lagas och sedan varmhållas inför servering till skolbarn och äldre?
Varmhållning gör att näringsinnehåll i livsmedel minskar. I så stor mån som möjligt ska varmhållning av mat undvikas.


20. Hur lång tid anser ni att det är rimligt att vänta på ambulans/polis/brandkår i en nödsituation (givet att fordon och personal finns på sina respektive stationer) om man bor i någon av kommunens tät-/småorter?
Hjälp ska komma så snabbt som möjligt. Det är omöjligt för oss att säga vad som är rimlig väntetid.


21. Hur ser ni på nedsläckningen av det fasta telefonnätet?
Det är positivt att Sverige moderniseras. Det är dock problematiskt med nedsläckning av det fasta telenätet i områden då vi inte kan lita på mobilnätet överallt. Ersättningen måste finnas på plats innan man släcker ner telefonnätet.


22. Hur ser ni på utbyggnaden av fiber?
Positivt! Väl fungerande bredbandsuppkoppling och telefoni är idag en grundläggande förutsättning för att människor ska kunna bo och verka på landsbygden. Men det går för långsamt.


23. Hur ser ni på utbyggnaden av 4/5G?
Positivt. Tillgång till bra mobiltelefoni blir allt viktigare. Sverige behöver ett mobilnät med bättre geografisk täckning och som har en tillräcklig kapacitet när allt fler vill använda mobil teknik.


24. Anser ni att det finns behov av en personalstrategi för vissa yrken (lärare, läkare etc) på landsbygden?
Varje huvudman behöver göra det mer attraktivt att arbeta utanför städerna. Moderaterna vill att hela Motala kommun ska leva och då måste vi säkerställa att det finns personal så att den grundläggande samhällservicen kan behållas i kommunens småorter.


25. Vad anser ni är viktigast (krav-märkt, ekologiskt, närproducerat, billigt, produktion som följer svensk djurrättslag etc) vid upphandling av mat (spannmål, kött, dryck, potatis, halvfabrikat etc) till kommunens verksamheter och varför?
Det är viktigast att servera svensproducerad mat i den kommunala verksamheten. Svenskt jordbruk är världsledande på såväl miljöområdet som djurskyddsområdet och bör därför väljas först.


26. Vad anser ni om etablerandet av moskéer i Sverige?
I Sverige är religionsfrihet, yttrandefrihet och mötesfrihet grundlagsskyddat. Moderaterna står bakom Sveriges grundlagar.


27. Hur anser ni att det är bäst att hantera flyktingar som kommer till kommunen?
Vägen till integration är arbete. Så snart som möjligt ska nyanlända erbjudas svenskaundervisning och språkpraktik för att integreras i det svenska samhället. Arbetslinje framför bidragslinje.


28. Tycker ni att Motala kommun ska ta emot fler eller färre flyktingar jämfört med 2015 och 2016?
På nationell nivå har Moderaterna fattat beslut om att Sveriges asyllagstiftning inte bör avvika från lagstiftningen i andra jämförbara länder.

Liberalernas svar:
1. Vilka är era främsta 5 politiska namn på valsedlarna och hur gamla är de?
2. Vad gjorde de 5 innan de började med politik?
3. Hur länge har de 5 varit politiskt aktiva på del- och/eller heltid?
4. Finns det totalt sett inom partiet utbildade alternativt erfarna politiker för att kunna företräda partiet i en viss nämnd, tex. rektorer/lärare i Bildningsnämnden?

De fyra första frågorna kan vi inte svara på idag, då vi är mitt inne i nomineringsprocessen och listorna till kommunen och regionen beräknas antas under februari månad.

5. Hur stora barnklasser på förskolan och skolklasser i låg-, mellan- respektive högstadiet anser ni vara maximal storlek i förhållande till etablerad forskning i ämnet samt skolverkets riktlinjer?
Hämtat från Skolverket och dess riktmärken, vilket vi Liberaler följer. Det finns en skillnad på klasstorlek sett till huvudman. I kommunala skolor går det 19 elever per klass medan det i fristående skolor går 16 elever per klass.
Klasstorlekarna har i genomsnitt ökat med 2 elever i grundskolan sedan 2008. Sett till årskurs 7–9 är klasstorleken ganska oförändrad över tid, omkring 21 elever per klass, medan klasstorleken har ökat mer i de lägre årskurserna. Årskurs 1–3 har ökat från omkring 15 elever per klass till 18.
För barn som är 1-3 år är riktmärket för barngruppens storlek 6-12 barn.
För barn som är 4-5 år är riktmärket 9-15 barn. Riktmärken finns i kommentartexten i Skolverkets allmänna råd om måluppfyllelse i förskolan.
Det finns en rad etablerad forskning i ämnet och här kommer några tips:
Gruppstorlekens betydelse för barns möjligheter att lära och utvecklas.
Det är viktigt att problematisera, kartlägga och klargöra vad som bidrar till att en barngrupp upplevs som lagom stor, för stor eller för liten, det skriver professorerna Pia Williams, Sonja Sheridan och Ingrid Pramling Samuelsson vid Göteborgs universitet. Studien pekar också på vilka faktorer som blir avgörande i hur stor gruppen upplevs vara. Forskningsprojektet har bedrivits med stöd från Vetenskapsrådet och finns i rapporten Resultatdialog 2015.
Gruppstorlekens betydelse för barns möjligheter att lära och utvecklas i förskolan (337 kB)


6. Hur lång tid anser ni att det är rimligt att en 6-7-åring åker skolskjuts till och från skolan varje dag? De riktlinjer som vi följer är, Riktlinjer och regler för skolskjutsverksamheten. Motala kommun.
Under rubrik 2.1.1. Rätt till skolskjuts beroende på avstånd (sid 3
- Elever i skolår 1-2 (således 6-7 år), 2 km.
Här anser vi att rimlig tid är 20 min till skolan. 20 min. från skolan.

7. Anser ni att avstånden för beviljad skolskjuts är absoluta eller ska hänsyn tas till elevens mognad och trafiksituation (rådande hastighet, vägbredd, tillgång till gångväg, belysning, snöröjning etc)?
Nej, vi anser inte att avstånden för beviljad skolskjuts är absoluta.
Enligt Skolskjutshandboken (SKL) sid 9, står det följande; "Enligt Skollagen (2010:800) har elever i grundskolor, grundsärskolan och gymnasiesärskolan med offentlig huvudman rätt till skolskjuts. Även elever som går i fristående skolor kan under vissa förutsättningar få skolskjuts. Vid beslut om skolskjuts ska det göras en bedömning av om skjuts behövs med hänsyn till färdvägens längd, trafikförhållanden, elevens funktionsnedsättning eller någon annan särskild omständighet. Kommunen ska besluta om vilka avståndsregler som ska gälla

8. Om en elev (utan beviljad skolskjuts) skulle vilja åka med en skolbuss (utan att överhuvudtaget påverka dess sträckning) ska det då vara möjligt att göra det om det finns plats, eventuellt mot betalning?
Absolut, ska eleven få åka med skolbussen, om det finns plats.

9. Vad anser ni om privata friskolor och friförskolor? Ska de ha samma möjligheter att etablera sig som kommunala och vilket regelverk för etablering ska i sådana fall gälla?
Vi liberaler är positiva till etablering av privata friskolor och privata förskolor. De ska naturligtvis ha samma möjlighet att etablera sig som kommunala.
Regelverket är Skollagen, Skolverket och Skolinspektionen, för privata skolor (som kommunala). Skollagens allmänna bestämmelser om förskolan gäller för fristående förskolor. Förskolans läroplan gäller även för fristående förskolor. Kommunen och skolinspektionen ansvarar för tillsynen av skolomsorgen vid friskolorna. Det är Skolinspektionen som godkänner etableringen.

10. Hur anser ni att gymnasieelever ska transportera sig till skolan (innan de eventuellt har körkort och tillgång till bil)?
För gymnasieskolans elever anordnas inte särskilda skolskjutsar men eleverna får busskort som gäller på ordinarie linjetrafik. Skulle dessa busstider inte passa ska de naturligtvis få åka med skolbuss, om det finns plats.

11. Anser ni att det är rimligt att kommunen betalar Region Östergötland för kollektivtrafik utan att ställa krav på hur den utförs?
Kommunen betalar inget för vanlig kollektivtrafik. Detta görs sedan några år av Region Östergötland. Då övergick ansvaret från kommunerna till Region Östergötland. Då skedde också en skatteväxling. Därmed hade kommunen tidigare full rådighet över kollektivtrafiken, vilket vi inte har idag. Det förutsätter en tät och bra dialog mellan Motala kommun och Region Östergötland och Östgötatrafiken som utför själva trafiken med sina entreprenörer. Dialogen har inte alltid varit bra mellan parterna, men den har blivit bättre.

12. Hur långt anser ni att det är rimligt att ha det till närmaste VC, BVC, sjukgymnast, tandläkare och apotek inom kommunen om man bor i någon av kommunens tät-/småorter?
Svårt att säga något generellt vad som är rimligt. De flesta av de ovan uppräknade funktionerna är koncentrerade till Motala och Borensberg i vår kommun. Sedan finns det t ex vissa apotekvaror hos kommunens lanthandlare och utlämningsställen för t ex systembolaget varor. Att t ex ha en vårdcentral eller apotek i Tjällmo eller Fornåsa skulle inte vara ekonomiskt försvarbart. Däremot borde man kunna lösa besök för äldre personer på vårdcentraler med en uppsökande verksamhet. Inom Liberalerna finns t ex förslag på att i de norra delarna av kommunen där avstånden är långa, att en distriktssköterska gör hembesök med en husbil.

13. Inom vilka områden anser ni att det är rimligt att arbeta över kommungränserna (t.ex. VC, gymnasieskola etc)?
Gymnasieskola definitivt och det görs sedan flera år. Eleverna kan söka fritt över hela länet. Det har funnit en ambition mellan kommunerna i länet att fördela vissa gymnasielinjer mellan kommunerna, men det har varit svårt att få till ett sådant samarbete. Det flesta kommunerna värnar om sina utbildningar.
Man kan lista sig på vilken vårdcentral i Sverige man vill idag tack vare det fria vårdvalet. Oavsett listning kan man söka vård på en annan vårdcentral (VC) om man t ex skulle befinna sig på sitt lantställe. Vi i Liberalerna i Östergötland undersöker förutsättningarna för att kunna lista sig på två vårdcentraler (underlättar ju planering etc. och bemötande) istället för att "okända" olistade söker sig till en VC. Inom vården begränsas man i första hand inte av kommungränser, istället snarare av närsjukhusområden eller sjukvårdsregioners gränser. Men inte alltid heller av det.

14. Anser ni att det är rimligt att t.ex. sjukgymnastik centraliseras utan att reseersättning utgår till patienterna/brukarna?
Landstinget/Regionen har ingen möjlighet att ersätta resor i den bemärkelsen, utöver de sjukresor som idag erbjuds. Vi har en öppenhet för att pröva utspridning av olika vårdverksamheter där bäraktighet och behov föreligger.

15. Hur långt bort från nuvarande bostaden anser ni att det är rimligt att beredas plats i äldrevården om man bor i någon av kommunens tät-/småorter?
Går inte att sätta någon generell gräns. Vi har ju f n äldreboenden i förutom Motala och Borensberg, även i Godegård, Nykyrka och Fornåsa. Det planeras två nya äldreboenden i Motala tätort och en ny i Borensberg. Vi ser för närvarande inga möjligheter att etablera något äldreboende i någon mindre tätort. Ett äldreboende bör ha en viss storlek, minst 50 platser.

16. Anser ni att äldre par ska ha rättighet att flytta in i äldrevården tillsammans?
Ja, och den rätten finns redan i kommunen.

17. Hur sjuk måste man vara för att få flytta in på äldreboende?
Det är en biståndshandläggare som avgör utifrån fastställda kriterier. Generellt kan man säga att vårdtyngden har ökat under senare år.

18. Hur anser ni att friska men ensamma pensionärer ska få ta del av någon slags gemenskap?
Det finns flera lösningar. Det finns väntjänst i Motala och Borensberg. I Motala finns dag-centralen i Gamla stan, 59:an som har mycket aktiviteter för äldre. Sommartid har Bostads-stiftelsen Platen allsångskvällar där sedan tio år tillbaka. Sedan finns det ju ett rikt föreningsliv som man kan ta del av. Pensionärsorganisationerna anordnar mycket träffar. De största är PRO och SPF. PRO t ex är mycket stora på boule i Tjällmo. Studieförbunden anordnar studiecirklar i en rad ämnen.

19. Hur långt i förväg anser ni att mat kan lagas och sedan varmhållas inför servering till skolbarn och äldre?
Här kan man bl a i "Handbok för säker mat inom vård, skola och." (sid 29), läsa om värmebehandling och varmhållning.
SKL (Sveriges kommuner och landsting) har också en handbok.
Skolverket om - Mat i skolan -.
Motala kommuns - Kostpolicy -.

20. Hur lång tid anser ni att det är rimligt att vänta på ambulans/polis/brandkår i en nödsituation (givet att fordon och personal finns på sina respektive stationer) om man bor i någon av kommunens tät-/småorter?
Räddningstjänsten har gjort en bedömning vad som är rimlig insatstid. Utifrån detta har man dimensionerat sina räddningsstyrkor, som finns i Motala, Borensberg och Tjällmo. Ambulans och polis är stationerad i Motala. Där kan vi inte uppge någon exakt tid, men det är viktigt att polisen har sådan bemanning och sådana resurser att det alltid finns polisbilar tillgängliga vid behov. Det gäller även ambulansverksamheten. Vi har sedan länge ansett att polisen ska ha ett poliskontor i Borensberg, som skulle kunna vara bemannat några dagar i veckan. Särskilt är det viktigt när kommunen nu har koncentrerat sina resurser för elevinsatser till enbart socioekonomiska svaga skolor. Det innebär att skolor som inte anses vara socioekonomiska svaga skolor får inga eller mycket lite resurser. Det gäller t ex Borensberg. Det finns problem även i en ort som Borensberg och då skulle en polisiär närvaro vara bra för att i förebyggande syfte bygga goda relationer mellan polisen och befolkningen på orten.

21. Hur ser ni på nedsläckningen av det fasta telefonnätet?
Det är problematiskt om nedsläckningen sker innan fibernätet är fullt utbyggt till alla invånare. Eftersom det krävs fast uppkoppling för ett flertal tjänster i hemmet ska fungera tryggt och smärtfritt utan avbrott. T ex äldres larm till hemtjänsten är känt att fungera dåligt över mobilnätet.

22. Hur ser ni på utbyggnaden av fiber?
Tillgång till fiber är redan nu viktigt för en kommuns utveckling och attraktionskraft. I Motala har man överlåtit i huvudsak till marknaden att bygga ut på egen hand. Här vill Liberalerna få betydligt bättre samordning och skriva samverkansavtal med aktuella aktörer så det tar ansvar för att bygga ut inom hela sin resp. utbyggnadsområden. Det finns idag ett avtal med IP Only, men vi skulle vilja se sådana avtal även med övriga bredbandsaktörer. Idag har det uppstått vita fiberfria luckor på kartan. Det är ett tecken på att kommunen inte ser till helheten tillräckligt bra för fiberrutbyggnaden i Motala.

23. Hur ser ni på utbyggnaden av 4/5G?
Mobila uppkopplingar kommer alltid vara viktigt, men kan aldrig ersätta fast fiberuppkoppling. Nu börjar även apparater som kylskåp, pannor och belysningsstolpar att koppla upp sig (IoT - Internet of Things), vilket ställer än högre krav på bra täckning och bandbredd i nätet.

24. Anser ni att det finns behov av en personalstrategi för vissa yrken (lärare, läkare etc) på landsbygden?
Då det är svårt att rekrytera läkare till landsbygden finns det säkert behov av en särskild personalstrategi för att t ex bemanna vårdcentraler i glesbygd. Kommunen befarade för ca 15 år sedan att det skulle vara svårt att rekrytera lärare till landsbygdsskolorna, men ännu har det inte varit några större problem. I t ex Godegårds skola är samtliga lärare behöriga. Däremot är det lite annorlunda att undervisa i en landsbygdsskola, som kan kräva vissa förutsättningar från lärarnas sida.

25. Vad anser ni är viktigast (KRAV-märkt, ekologiskt, närproducerat, billigt, produktion som följer svensk djurrättslag etc) vid upphandling av mat (spannmål, kött, dryck, potatis, halvfabrikat etc) till kommunens verksamheter och varför?
Vi anser att det följer svensk djurrättslag är viktigast, därefter att det är närproducerat, ekologiskt, KRAV-märk och billigast. Att djuren behandlas enligt svensk djurrättslag är viktigt, så man vet att djuren inte har farit illa, närproducerat anser vi är viktigare än ekologiskt. Kommunen har redan en hög andel som är ekologiskt, drygt 50 %. Skillnaden mellan konventionell och ekologisk produktion är oftast ganska liten i Sverige, men ekologiskt är ofta betydligt dyrare. Vi anser att det är bättre att köpa svenskt konventionellt odlade produkter än utländska som är ekologiska.

26. Vad anser ni om etablerandet av moskéer i Sverige?
Vi anser att moskéer ska få byggas i Sverige då vi har religionsfrihet i Sverige.

27. Hur anser ni att det är bäst att hantera flyktingar som kommer till kommunen?
Vi ska ha ett bra flyktingmottagande, vilket vi har i kommunen. Den stora utmaningen är att flyktingarna kommer i studier eller arbete så snart som möjligt och lär sig svenska. Det är ju arbetskraftsbrist inom flera yrken så flyktingarna utgör en stor arbetskraftsreserv. På så sätt är flyktingarna en stor tillgång på den svenska arbetsmarknaden. Efter 2 års etablering och ytterligare 3 månader är endast ca 25 % i arbete eller studerar i Motala, vilket vi anser är alldeles för låg siffra. Den måste höjas betydligt inom en snar framtid.

28. Tycker ni att Motala kommun ska ta emot fler eller färre flyktingar jämfört med 2015 och 2016?
Färre. Vi måste få de flyktingar vi har tagit emot under de senaste åren att de etablerar så snart som möjligt med boende och arbete eller studier. Det blir allt svårare att hitta bostad åt dem och trångboddheten ökar i de bostadsområden som de är koncentrerade till i Motala tätort. Det skulle vara bra om vi kunde hitta bostäder åt dem även i andra delar av kommunen.



Sverigedemokraternas svar:
1. Vilka är era främsta 5 politiska namn på valsedlarna och hur gamla är de?
Den 28 Januari är namnen på valsedlarna klara.

2. Vad gjorde de 5 innan de började med politik?
Den 28 Januari vet vi svaret.

3. Hur länge har de 5 varit politiskt aktiva på del- och/eller heltid?
Den 28 Januari vet vi svaret.
 
4. Finns det totalt sett inom partiet utbildade alternativt erfarna politiker för att kunna företräda partiet i en viss nämnd, t.ex. rektorer/lärare i Bildningsnämnden?
Den 28 Januari vet vi svaret.
 
5.Hur stora barnklasser på förskolan och skolklasser i låg-, mellan- respektive högstadiet anser ni vara maximal storlek i förhållande till etablerad forskning i ämnet samt skolverkets riktlinjer?
Sverigedemokraterna är för mindre klasser i det stora hela. Det ska vara elevernas individuella förutsättningar som ska avgöra antalet elever, inte ett generellt antal.
 
6. Hur lång tid anser ni att det är rimligt att en 6-7-åring åker skolskjuts till och från skolan varje dag?
Inget barn ska behöva åka längre än nödvändigt får vara ett relevant svar. Kommunen får i vissa fall vara beredda att ta en extra kostnad för barn som t.ex. bor på landsbygden. Förklaring till detta är enkelt uttryckt att det råder andra förutsättningar utanför stadskärnan.
 
7. Anser ni att avstånden för beviljad skolskjuts är absoluta eller ska hänsyn tas till elevens mognad och trafiksituation (rådande hastighet, vägbredd, tillgång till gångväg, belysning, snöröjning etc.)?
Skolskjuts ska kunna vara individuellt anpassad, alla skolvägar är unika.
 
8. Om en elev (utan beviljad skolskjuts) skulle vilja åka med en skolbuss (utan att överhuvudtaget påverka dess sträckning) ska det då vara möjligt att göra det om det finns plats, eventuellt mot betalning?
Absolut, sunt förnuft.
 
9. Vad anser ni om privata friskolor och friförskolor? Ska de ha samma möjligheter att etablera sig som kommunala och vilket regelverk för etablering ska i såna fall gälla?
Friskolor och friförskolor ska anses som ett komplement till de kommunala skolorna. Det går inte att i förväg tala om när och var en skola kan etableras.
 
10. Hur anser ni att gymnasieelever ska transportera sig till skolan (innan de eventuellt har körkort och tillgång till bil)? 
(Tolkar frågan som att eleven bor utanför centrum.) Kollektivtrafik ska vara det primära för dessa elever. Det går dock inte kräva att bussar går förbi varje enskilt hus på landsbygden, men trafiken ska vara anpassad även för skoltider.
 
11.Anser ni att det är rimligt att kommunen betalar Region Östergötland för kollektivtrafik utan att ställa krav på hur den utförs?  
Avtalen ska vara utformade så att kommunen får en trafik som är relevant för kommunens behov.
 
12. Hur långt anser ni att det är rimligt att ha det till närmaste VC, BVC, sjukgymnast, tandläkare och apotek inom kommunen om man bor i någon av kommunens tät-/småorter? 
Det går inte att uttala ett avstånd. Det viktigaste är att det går att transportera sig till nämnd service.
 
13. Inom vilka områden anser ni att det är rimligt att arbeta över kommungränserna (t.ex. VC, gymnasieskola etc.)?
Även om lösningar i vissa fall, till exempel på landsbygden kan bli dyrare, kan det vara värt att samarbeta över kommungränsen för att invånarna ska få en bättre service i de viktigaste funktionerna.
 
14. Anser ni att det är rimligt att t.ex. sjukgymnastik centraliseras utan att reseersättning utgår till patienterna/brukarna?
Vid sjukvård inom länet så ansvarar patienten själv för att ta sig till och från sjukvård. Om patienten har dålig hälsa och därför inte har möjlighet att resa på egen hand erbjuder region Östergötland sjuktransport. Vi arbetar för att vården ska bli mer tillgänglig för alla länets invånare oavsett vart man bor och vill istället motverka en tydlig centralisering.
 
15. Hur långt bort från nuvarande bostaden anser ni att det är rimligt att beredas plats i äldrevården om man bor i någon av kommunens tät-/småorter?
Äldreomsorgen ska placeras där det är ekonomiskt försvarbart och möjligt. Att uppge avstånd är att låsa in sig.

16. Anser ni att äldre par ska ha rättighet att flytta in i äldrevården tillsammans?
En möjlighet är ett bättre ord, men att dela på par på ålderns höst ska undvikas in i det längsta.
 
17. Hur sjuk måste man vara för att få flytta in på äldreboende?
Äldreboende ska finnas när ålder eller sjukdom gör det problematiskt att klara sig själv.
 
18. Hur anser ni att friska men ensamma pensionärer ska få ta del av någon slags gemenskap?
Information om föreningar och anordna trivselkvällar. Underlätta för t.ex. gymnastik och andra aktiviteter för att behålla en friskare hälsa.
 
19. Hur långt i förväg anser ni att mat kan lagas och sedan varmhållas inför servering till skolbarn och äldre?
Maten ska hålla en bra kvalitet oavsett hur den är serverad.
 
20. Hur lång tid anser ni att det är rimligt att vänta på ambulans/polis/brandkår i en nödsituation (givet att fordon och personal finns på sina respektive stationer) om man bor i någon av kommunens tät-/småorter?
Räddningstjänsten i Motala kommun har en servicegaranti som innebär att insatstiden innan vi är på plats vid en olycka aldrig ska överstiga 30 minuter.
 
21. Hur ser ni på nedsläckningen av det fasta telefonnätet?
Nedsläckningen sker för uppgradering till fiberoptik. Nedsläckningen måste ske i sådan takt att invånarna får chansen till en bra ersättningstjänst. Det viktigaste är att tjänsten fungerar tills utbyggnaden är klar.
 
22. Hur ser ni på utbyggnaden av fiber?
Mycket positivt. Fiberoptiken utvecklar hela våran kommun och ska erbjudas alla våra invånare.
 
23. Hur ser ni på utbyggnaden av 4/5G?
Utbyggnaden utav 4G och 5G är en mera regional fråga. Men den får inte begränsa utbyggnaden av fiberoptiken, systemen kompletterar varandra och ha båda sina för och nackdelar.
 
24. Anser ni att det finns behov av en personalstrategi för vissa yrken (lärare, läkare etc.) på landsbygden?
Ja, kompetensbristen är en av kommunens största utmaningar. Så det är absolut en viktig fråga.
 
25. Vad anser ni är viktigast (krav-märkt, ekologiskt, närproducerat, billigt, produktion som följer svensk djurrättslag etc.) vid upphandling av mat (spannmål, kött, dryck, potatis, halvfabrikat etc.) till kommunens verksamheter och varför?
Närproducerat för att gynna de lokala lantbrukarna. Självklart är ekonomi en stor faktor med, men det måste vara i kombination med närproducerat.
 
26. Vad anser ni om etablerandet av moskéer i Sverige?
Sverigedemokraterna ogillar etablering av moskéer.

27. Hur anser ni att det är bäst att hantera flyktingar som kommer till kommunen?
Alla invånare i kommunen ska hanteras likvärdigt. Det mest relevanta är att lära sig språk och bli införstådd i det svenska samhällets regler och kulturer för att snabbare integreras. Kommunen ska också vara tydlig med att det är samma regler som gäller för alla. T.ex. rätten till bostad.

28. Tycker ni att Motala kommun ska ta emot fler eller färre flyktingar jämfört med 2015 och 2016?
Färre eller inga alls.

Socialdemokraternas svar
Socialdemokraterna i Motala tar inte listan inför kommunfullmäktige förens i februari, därefter kommer vi presentera kandidatpresentationer. Vi kommer då också anta ett valprogram som sätter riktningen på politiken inför nästa mandatperiod.
Vi hänvisar därmed till valprogrammet för att få svar på vår övergripande politiska vision. I övrigt kan man kika på vår nyligen antagna mål- & resursplan, samt de styrdokument som majoriteten antagit, för att se var vi står politiskt.

Vi kommer också att skicka in en debattartikel till MVT under slutet av månaden, så att så många som möjligt ska få reda på vilka frågor vi tycker är prioriterade och hur vi vill utveckla Motala kommun framåt. 



Centerpartiets svar:
1. Vilka är era främsta 5 politiska namn på valsedlarna och hur gamla är de?
2. Vad gjorde de 5 innan de började med politik?
3. Hur länge har de 5 varit politiskt aktiva på del- och/eller heltid?
4. Finns det totalt sett inom partiet utbildade alternativt erfarna politiker för att kunna företräda partiet i en viss nämnd, tex. rektorer/lärare i Bildningsnämnden?
Svar kommer efter att kretsårsmötet fastställt kommunala vallistan 18-02-15

5. Hur stora barnklasser på förskolan och skolklasser i låg-, mellan- respektive högstadiet anser ni vara maximal storlek i förhållande till etablerad forskning i ämnet samt skolverkets riktlinjer?
Centern i Motala anser att eftersträvad realistisk, maximal klasstorlek är för:
- förskola: 16 elever
- lågstadiet: 22
- mellanstadiet: 25
- högstadiet: 28
Barn med särskilda behov måste få en individanpassning med hänsyn till elevens behov.
Även skolformen A, B eller C-form kan påverka.

6. Hur lång tid anser ni att det är rimligt att en 6-7-åring åker skolskjuts till och från skolan varje dag?
Rimlig restid enkel resa är 30-40 min, men elever som har lång skolväg är ett dilemma

7. Anser ni att avstånden för beviljad skolskjuts är absoluta eller ska hänsyn tas till elevens mognad och trafiksituation (rådande hastighet, vägbredd, tillgång till gångväg, belysning, snöröjning etc)?
Ja


8. Om en elev (utan beviljad skolskjuts) skulle vilja åka med en skolbuss (utan att överhuvudtaget påverka dess sträckning) ska det då vara möjligt att göra det om det finns plats, eventuellt mot betalning?
Ja


9. Vad anser ni om privata friskolor och friförskolor? Ska de ha samma möjligheter att etablera sig som kommunala och vilket regelverk för etablering ska i såna fall gälla?
Centern i Motala är tveksamma till friskolor på grundskolenivå. Det kan finnas risk för glädjebetyg / betygsinflation, risk för en ökad segregering. Alla typer av skolor ska följas upp mot de regelverk och mål som satts upp.

10. Hur anser ni att gymnasieelever ska transportera sig till skolan (innan de eventuellt har körkort och tillgång till bil)?
att i första hand utnyttja redan befintliga resurser där så är möjligt, t.ex. genom kollektivtrafik, annan
skolskjutstrafik, andra lösningar

11. Anser ni att det är rimligt att kommunen betalar Region Östergötland för kollektivtrafik utan att ställa krav på hur den utförs?
nej - verkligen inte; att skapa och följa upp kravspecar är en viktig aktivitet vid upphandlingar

12. Hur långt anser ni att det är rimligt att ha det till närmaste VC, BVC, sjukgymnast, tandläkare och apotek inom kommunen om man bor i någon av kommunens tät-/småorter?
Önskvärt vore att det inte är långt men det går ej att svara på på ett enkelt sätt.
Vissa resuser styr inte kommunen övder. Teknikutveckling och förändring av samhället kommande år bedömer vi kan förbättra situationen i vissa områden.

13. Inom vilka områden anser ni att det är rimligt att arbeta över kommungränserna (t.ex. VC, gymnasieskola etc)?
inom alla områden, och dessutom inte bara kommungränser utan även regiongränser där den sammanfaller.

14. Anser ni att det är rimligt att t.ex. sjukgymnastik centraliseras utan att reseersättning utgår till patienterna/brukarna?
patienterna betalar som regel sina sjukresor. Samhället bl.a. kan stötta genom att kollektivtrafik och liknande lösningar understöds


15. Hur långt bort från nuvarande bostaden anser ni att det är rimligt att beredas plats i äldrevården om man bor i någon av kommunens tät-/småorter?

en exakt sträcka kan ej anges men ofta finns ett viktigt socialt nätverket i närområdet

16. Anser ni att äldre par ska ha rättighet att flytta in i äldrevården tillsammans?
ja

17. Hur sjuk måste man vara för att få flytta in på äldreboende?
ska vara behovsprövat för individen

18. Hur anser ni att friska men ensamma pensionärer ska få ta del av någon slags gemenskap?
Detta är ett område som passar för kommunalt bistött föreningsliv att utforma lämpliga aktiviteter


19. Hur långt i förväg anser ni att mat kan lagas och sedan varmhållas inför servering till skolbarn och äldre?
Centern förordar lokala tillagningskök så långt som möjligt

20. Hur lång tid anser ni att det är rimligt att vänta på ambulans/polis/brandkår i en nödsituation (givet att fordon och personal finns på sina respektive stationer) om man bor i någon av kommunens tät-/småorter?
enligt de rekommendationer som MSB /Räddningsverket har

21. Hur ser ni på nedsläckningen av det fasta telefonnätet?
Det är mycket oroande om nedmonteringen sker fortare än motsvarande utbyggnad med andra tekniker.

22. Hur ser ni på utbyggnaden av fiber?
Det går för långsamt

23. Hur ser ni på utbyggnaden av 4/5G?


24. Anser ni att det finns behov av en personalstrategi för vissa yrken (lärare, läkare etc) på landsbygden?
Ja, det behövs om man ska ha en levande landsbygd

25. Vad anser ni är viktigast (krav-märkt, ekologiskt, närproducerat, billigt, produktion som följer svensk djurrättslag etc) vid upphandling av mat (spannmål, kött, dryck, potatis, halvfabrikat etc) till kommunens verksamheter och varför?
att man har god kontroll på antibiotikahalter i matråvaror, att det produceras enligt svensk djurlagstiftning. Centern i Motala förordar närproducerade råvaror.

26. Vad anser ni om etablerandet av moskéer i Sverige?
Sverige har religionsfrihet, Svenska kyrkan är inte kopplad till staten - så det är ok.

27. Hur anser ni att det är bäst att hantera flyktingar som kommer till kommunen?
genom ett snabbt och bra omhändertagsande och integrering, bl.a. genom SFI (även när man fått arbete), lärlingsplatser osv. och att välutbildad och tränad personal används.


28. Tycker ni att Motala kommun ska ta emot fler eller färre flyktingar jämfört med 2015 och 2016?
ej fler än vi klarar ta emot med god kvalitet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Utredning: Landsbygdsskolor i Motala Kommun

 Jag förstår verkligen INTE Motala kommuns politiker, nästan oavsett partifärg. Nu ska det dras igång en utredning om skolorna på landsbygde...