onsdag 14 mars 2018

Nötter från KF 5/3

Så har det varit kommunfullmäktigemöte igen. Jag deltog för femte gången med frågor. Denna gången bad Elias Georges oss frågeställare att vara kortfattade eftersom KF's ledamöter skulle få en utbildning ang hot & hat, läs mer om min respons ang hot & hat här.
    
Jag ställde följande frågor vid allmänhetens frågestund den 5/3 (fast i kortformat eftersom vi skulle skynda oss, alla ledamöter hade tillgång till frågorna via sammanträdesportalen sen innan):
     
1: Jag har ställt frågan "Hur ska gymnasieelever utan kollektivtrafik kunna ta sig till/från gymnasiet?" vid fyra KF-möten (innan detta).
  • Den 28/8 hänvisade KF till Östgötatrafikens Närtrafik "en service vardagar kl. 09.00-12.30 och 17.00–22.00". Detta är förstås fullständigt omöjligt att använda för gymnasieelever med skoldagar kl 8-16.
  • Den 9/10 när jag ställde frågan igen (eftersom Närtrafiken inte fungerar för gymnasieungdomar) svarade KF att dagen efter KF-mötet (alltså 10/10) var ett möte med Ö-trafs VD inplanerat då detta ska tas upp igen.
  • När jag ställde frågan den 13/11 om vad som hade kommit ut av mötet den 10/10 så svarade KF att det hade resulterat i att de hade kommit överens om att det behövs ett möte.
  • Den 11/12 hade inget nytt hänt utan det skulle bli ett möte i "jan/feb nångång".
-> Min fråga till majoriteten är: Vad händer egentligen? Det är över ett halvår sedan jag ställde första frågan.
-> Svaret denna gång var att det ska ske ett möte denna vecka (alltså v10) och det arbetas för en lösning till hösten. Hoppsan. Fast nu vet ju vi alla att det inte är samma sak som att det faktiskt är löst till hösten. Men ändå. Stay tuned...
    
2: Den 28/8 och den 9/10 ställde jag frågan "Var är strategin för personalförsörjning avseende förskolelärare och lärare som kommunen lovade ta fram enligt MVT 15/6-17?"
  • Svaret den 28/8 var att "nu finns det väl lärare i Fornåsa" vilket var ett helt irrelevant svar på frågan.
  • Den 9/10 var svaret att det "pågår en översyn av förvaltningens kompetensförsörjningsarbete.
  • Den 11/12 frågade jag när översynen förväntades vara klar samt hur resultatet kommer att presenteras? Rolf Hansson berättade att arbetsgruppen har fokuserat på förutsättningarna för personalen i en vid bemärkelse (han nämnde bla kompetensutveckling och kollektivtrafik) men skulle snart gå vidare i arbetet.
-> Mina frågor till majoriteten är: Vad har hänt de senaste tre månaderna? När kan översynen förväntas vara klar samt hur kommer resultatet att presenteras?   
-> Rolf Hansson var sjuk så inget svar på denna fråga.
    
3: Vid KF den 13/11 reflekterade jag över det positiva i att förskolorna i t.ex. Tjällmo, Godegård och Fornåsa svämmar över av barn och att det faktiskt antagligen kommer att ske nybyggnation på en del småorter i kommunen vilket innebär att det sannolikt tillförs ännu fler barn och frågade "Var är planerna för utbyggnad av förskolorna bums och skolorna inom 5 år?". KF svarade inte på frågan utan relaterade istället till en åldersväxling i lokalerna som används i Klockrike (samnyttjande av lokaler mellan förskola-skola).
Den 11/12 frågade jag när detta ska börja användas på fler småorter i kommunen så att t.ex. Tjällmo-föräldrar slipper hämta-lämna barn på förskola i Borensberg? KF svarade då att de tittar på att öppna en avdelning i Granliden.
-> Min fråga till majoriteten är: Nu är det nästan 3 månader sedan beskedet på KF att avdelningen skulle öppnas, när sker invigningen? Det tog ju bara 3 månader att lägga ner Godegårds skola.
-> Direkt svar (nästan chockerande): Granliden öppnar 3:e april! Det måste vara underbara nyheter för de som dagispendlar till Bbg idag. Sedan kan man undra varför det tog från augusti till mars innan det blev verklighet men ändå! Grattis Tjällmo! Nu är foten i dörrspringan...
    
4: Vid KF den 13/11 ställde jag frågan "Finns det en visselblåsarfunktion för de anställda i Motala kommun som säkerställer anonymitet?". KF svarade att "frågan hade beretts tidigare men det hade inte sjösatts eftersom det främst är till för grova anklagelser mot högre chefer och några såna har ju inte kommit fram så då behövs det ju inte".
Den 11/12 frågade jag då självklart hur man kan veta att det inte har funnits grova anklagelser mot högre chefer om man inte har haft möjlighet att anmäla? Den svarande från KF berättade då arbetet med visselblåsarfunktion pågår, vilket förvånade flera KF-ledamöter som inte hade hört talas om detta tidigare!
-> Min fråga till majoriteten är: Vad har hänt under se senaste 3 månaderna?
-> Dagens svar förstod jag nog inte riktigt. Egberth hänvisade till att en utbildning i jäv & etik skulle genomföras och att anställda kan lämna synpunkter i LedMot. Fast förra gången sa Egberth att en visselblåsarfunktion var under framtagning? Inte helt tillfreds med det svaret kan jag säga.
   
5: Den 11/12 berättade jag att jag hade läst i MVT den 1/12-17 att Tekniska förvaltningen skulle se över att "alla skolor ska vara anslutna till en ordentlig gång- och cykelväg". Jag frågade då om det gällde ALLA skolbarn dvs om även alla barns vägar till/från skolbusshållplatserna ingår i uppdraget? Detta fick jag inget svar på.
-> Mina frågor till majoriteten är när översyn och ev. ombyggnad av barns vägar till skolbusshållplatser kommer att ske samt när översyn och ev. ombyggnad av skolbusshållplatser kommer att ske?
-> Dagens svar var att så hade de aldrig sagt och nån artikel har de inte hittat. Det som pågår är att skolvägar inne i Motala ses över i samband med att gator byggs om.
Vi kan börja i artikel-änden. Det är klart att det finns en artikel, både i MVT och Corren som en vänlig själ i KF räckte upp handen och meddelade.
Frågan om "alla skolor" skulle uppenbart inte tolkas som "alla skolor" och det kanske var underförstått av den som blev intervjuad men som läsare tolkar jag uttalandet som det faktiskt står i artikeln.
     
6: Jag skulle gärna vilja veta om det finns en fastställd generisk beslutsprocess för politiska och tjänstemannamässiga ärenden i Motala kommun. En generisk beslutsprocess har ett förutbestämt antal steg med fastställda avstämningspunkter, vilka mandat som gäller för den enskilda avstämningen, vilket underlag som ska ligga till grund för de olika stegen etc. Den generiska beslutsprocessen kan sedan anpassas efter respektive nämnd och förvaltning efter beslut i antagligen KF.
-> Mina frågor till majoriteten är: Finns det fastställda beslutsprocesser i Motala kommun? Hur dokumenteras beslut om vilka ärenden som fördelas direkt till nämnderna och vilka som ska tas upp i KF?
-> Svaret blev att det självklart finns, i enlighet med kommunallagen, Motala kommuns verksamhetssystem heter LedMot och är öppet för alla. Där finns allt kristallklart beskrivet runt beslutsprocesser. Spännande. Jag kanske synar det kortet.
    
7: Den 21/2-18 skrev Åke Svensson i MVT att han förordar en medborgardialog angående förhållandet stad-landsbygd och om resurserna däremellan fördelas rättvist. Jag tycker förstås att det är ett utmärkt förslag-
-> Min fråga till KF är: Hur ser KF på detta?
-> Svaret blev att det inte är en KF-fråga alltså kan inte KF svara. Hoppas att det blir en KF-fråga snart då.
   
8: Jag har under hösten 2017 deltagit vid Allmänhetens frågestund vid fyra tillfällen (innan idag). Jag har alltid presenterat mig med namn och även ofta som ansvarig för bloggen, FB-sidan och nätverket Vägrenarna. Jag har ställt frågor om allt möjligt (bl.a. ovanstående frågeställningar) och vid ett av fyra tillfällen även om nedläggningen av Godegårds skola. Jag har vid flera tillfällen skickat skriftliga frågor som återfinns i Motala kommuns Sammanträdesportal och även signerat med mitt namn och Vägrenarna.
  • Den 16/10-17 skickade jag ut ett frågeformulär till samtliga partier representerade i KF underskrivet med mitt namn och Vägrenarna. Den 20/12-17 svarade Socialdemokraterna i Motala att de inte tänkte svara utan skriva en debattartikel i slutet av dec -17 istället.
  • Den 15/2-18 sändes en minidebatt angående landsbygden i Östnytt (senare även i SVT1) där Camilla Egberth och Jan Arvidsson deltog. Camilla Egberth påstod sig inte ha varken sett eller hört den så kallade Motståndsrörelsen (alltså Vägrenarna) här i KF och om någon har varit här så har det "bara" gällt Godegårds skola. När Jan Arvidsson då påtalade att jag har varit i KF ett flertal gånger och dessutom skickat skriftliga frågor till samtliga partier i KF så nekade Camilla Egberth även till att känna till detta trots att S faktiskt har svarat på mina frågor.
-> Mina frågor till majoriteten är: Hur ska jag kunna vara tydligare med mitt budskap, vem jag är och vad jag representerar? När kommer debattartikeln från S som klargör vilka prioriterade frågor S har?
-> Camilla Egberth högläste innantill på KF från Vägrenarnas sidhuvud "Ett demokratiskt experiment: Går det att påverka politiker och tjänstemän i Motala kommun så att hänsyn tas till landsbygden och dess förutsättningar?" och eftersom det inte stod att Vägrenarna är en förening så förstod hon inte att det var det som SVT hänvisade till i debatten. Och resten av frågeställningen svarade hon inte på. Jag blir lite beklämd och tar fram min mentala skämskudde.
   
Ja det var det!
Den 16:e april kl 13:30 är det dags för KF möte igen.
Ses vi där? Jag kan inte nog understryka hur viktigt det är att vi "vanliga medborgare" syns i KF.
Denna gång hade jag sällskap av min mamma Marie-Anne Sundeck, Emelie Gemzell och Jonas Nordén (som live-sände frågestunden via Godegårds Bygderåd).
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Utredning: Landsbygdsskolor i Motala Kommun

 Jag förstår verkligen INTE Motala kommuns politiker, nästan oavsett partifärg. Nu ska det dras igång en utredning om skolorna på landsbygde...