fredag 27 oktober 2017

Dags att lägga ner flertalet skolor i Motala Kommun - för barnens bästa!



Bakgrundsfakta:
  • 2014-05-06 genomfördes granskning av Skolinspektionen avseende Godegårds skola (under våren 2014 besöktes samtliga grundskolor i Motala kommun). Skolinspektionen påtalade brister inom 2 områden: ”Särskilt stöd” samt ”Pedagogiskt ledarskap och utveckling av utbildningen”.
  • 2014-10-06 genomfördes uppföljning av bristerna ovan varvid Godegårds skola befanns ha uppfyllt kraven.

Motala kommun motiverar nedläggningsbeslutet för Godegårds skola med att "det är för barnens bästa" och absolut inte av ekonomiska skäl. "Barnens bästa" har hängts upp på oklara samband (ogrundade eftersom Godegård ligger väldigt bra till i all statistik) men plötsligt dök motiveringen upp i ett inlägg på "Socialdemokraterna Motala"s Facebook:
"Det förvaltningen nu har lyft upp till politiken är att vi har problem med att bibehålla kvalitén. Då har man som huvudman ett ansvar att agera. Skolan har under loppet av några år fått kritik av Skolinspektionen två gånger för bristande kvalitet."
*********************************
BREAKING NEWS
*********************************
  • 2014-06-13 genomfördes granskning av Skolinspektionen avseende Skolgårda skola F-6 (under våren 2014 besöktes samtliga grundskolor i Motala kommun). Skolinspektionen påtalade brister inom 2 områden: ”Pedagogiskt ledarskap och utveckling av utbildningen” samt "Erbjudande av utbildning och uppföljning av elevens närvaro".
  • 2014-10-06 genomfördes uppföljning av bristerna ovan varvid Skolgårda skola befanns EJ ha uppfyllt kraven tillräckligt.
  •  2014-11-06 genomfördes YTTERLIGARE en uppföljning av bristerna ovan varvid Skolgårda skola befanns ha uppfyllt kraven.
Socialdemokraterna i Motala motiverar nedläggningen av Godegårds skola med: "Det förvaltningen nu har lyft upp till politiken är att vi har problem med att bibehålla kvalitén. Då har man som huvudman ett ansvar att agera. Skolan har under loppet av några år fått kritik av Skolinspektionen två gånger för bristande kvalitet." vilket alltså gäller även för Skolgårda skola.
Alltså måste Skolgårda skola läggas ner av omsorg av barnens bästa.

*********************************
BREAKING NEWS
*********************************
  • 2014-05-21 genomfördes granskning av Skolinspektionen avseende Södra skolan F-6 (under våren 2014 besöktes samtliga grundskolor i Motala kommun). Skolinspektionen påtalade brister inom 2 områden: "Särskilt stöd" samt "Erbjudande av utbildning och uppföljning av elevens närvaro".
  • 2014-10-06 genomfördes uppföljning av bristerna ovan varvid Södra skolan befanns ha uppfyllt kraven.
Eftersom Socialdemokraterna i Motala motiverar nedläggningen av Godegårds skola med: "Det förvaltningen nu har lyft upp till politiken är att vi har problem med att bibehålla kvalitén. Då har man som huvudman ett ansvar att agera. Skolan har under loppet av några år fått kritik av Skolinspektionen två gånger för bristande kvalitet." vilket alltså gäller även för Södra skolan.
Alltså måste Södra skolan läggas ner av omsorg av barnens bästa.

*********************************
BREAKING NEWS
*********************************
  • 2014-04-30 genomfördes granskning av Skolinspektionen avseende Charlottenborgsskolan (under våren 2014 besöktes samtliga grundskolor i Motala kommun). Skolinspektionen påtalade brister inom 1 område: "Särskilt stöd".
  • 2014-10-06 genomfördes uppföljning av bristerna ovan varvid Charlottenborgsskolan befanns ha uppfyllt kraven.
Eftersom Socialdemokraterna i Motala motiverar nedläggningen av Godegårds skola med: "Det förvaltningen nu har lyft upp till politiken är att vi har problem med att bibehålla kvalitén. Då har man som huvudman ett ansvar att agera. Skolan har under loppet av några år fått kritik av Skolinspektionen två gånger för bristande kvalitet." vilket alltså gäller även för Charlottenborgsskolan.
Alltså måste Charlottenborgsskolan läggas ner av omsorg av barnens bästa.


*********************************

Måste jag fortsätta?
Skolinspektionen gör ett viktigt jobb med tillsyn och självklart ska alla skolor uppfylla kraven men det är klart att det måste få bli en rimlig mängd påpekanden om de sedan åtgärdas!
Det är fullständigt självklart att inga av skolorna ovan ska läggas ner baserat på några brister som både identifierades och åtgärdades 2014, för TRE år sen.

Jämför med restauranger. Skulle en restaurang få stänga efter en eller två anmärkningar utan chans till förbättring? Då skulle det knappt finnas en enda restaurang öppen i Motala...

Det här är förstås KVALIFICERAT TRAMS från bildningsnämndens sida, det är FAKE NEWS efter Donald Trumps recept.

Gör det enda rätta och riv upp nedläggningsbeslutet NU!

onsdag 25 oktober 2017

Nedlagd skola 2004 - Nu överfullt


Jag skulle vilja dela med mig av en solskenshistoria. I början av 2000-talet drabbades Smedsby skola hårt av vikande elevunderlag och det var bara nedåt 30 elever inskrivna på skolan. Den 16/6-04 tog så bildningsnämnden beslutet att lägga ner Smedsby skola från och med sommaren 2005.


Under hösten 2004 blev det så klart en väldig diskussion, både bland föräldrar men även i Kommunfullmäktige i och med att Niklas Rudberg (boende i Smedsby) öppet gick emot sitt eget parti, ur Corren 2/9-04:
"Även det faktum att socialdemokraternas kommunfullmäktigeledamot Nicklas Rudberg nyligen öppet deklarerat att han inte tycker som partiet i frågan, har gett Smedsbyföräldrarna ytterligare råg i ryggen."
Under vintern hände uppenbarligen något (förändrat upptagningsområde? lobbyism? svårt att följa upp...) eftersom bildningsnämnden den 16/3-05 beslutar att upphäva nedläggningsbeslutet med nedanstående konstaterande:











I MVT kunde man sedan 12/1-16 läsa:
"– Barnantalet ökar så kraftigt att vi måste bygga ut en skola i centrum framöver. Som vi ser det nu skulle det kunna bli så att Smedsby år 2025 blir en F-9-skola, säger bildningschef Johnny Thorén."
Vilken resa Smedsby skola har gjort på 12-13år!!!
Från nedläggning till tillväxt!


Vän av ordning undrar varför inte Godegårds skola kan få samma chans? Man baserade upphävningen av beslutet i Smedsby bl.a. på en ny översiktsplan som uppenbarligen hann skrivas innan nedläggningen av Smedsby skulle verkställas eftersom beslutet togs ca 1 år innan planerad nedläggning (som dessutom var tänkt att ske på ett sommarlov). I Godegårds fall togs nedläggningsbeslutet i sept -17 och planerad nedläggning ska ske redan på jullovet bara 3 månader senare där bl.a. 6:or då hamnar EN termin på en ny skola (med betygssättning!) innan högstadiet!!! Varför denna brådska?

Varför inte ha lite is i magen avseende Godegårds skola? Gör en landsbygdsutredning först och avvakta om tågstoppet i Godegård blir av. Allt detta skulle säkert kunna påverka nedläggningsbeslutet på samma sätt som i Smedsby för 12-13år sedan!


Låt Godegårds skola också bli en solskenshistoria!!!

måndag 16 oktober 2017

Frågor till Motala kommuns politiska partier



Ett av mina mål med Vägrenarna är att försöka skapa klarhet i var de olika partierna står i frågor som är viktiga för landsbygden inför valet 9/9-18. Jag har därför skickat ut nedanstående brev till lokala företrädare för S, V MP, M, C, L, KD och SD med förväntat senaste svarsdatum 20/12-17!










 ---------------------------------------------------------------------------
Hej,
I syfte att skapa kunskap angående de politiska partierna i Motala Kommuns åsikter inför valet 9/9-18 så skulle jag gärna vilja att ni svarar på nedanstående frågor. Alla politiska partier har fått samma frågor. Samtliga svar (även icke-svar) kommer att redovisas som beslutsunderlag för Motala kommuns invånare inför valet.

Angående era politiker:
1.      Vilka är era främsta 5 politiska namn på valsedlarna och hur gamla är de?
2.      Vad gjorde de 5 innan de började med politik? 
3.      Hur länge har de 5 varit politiskt aktiva på del- och/eller heltid?
4.      Finns det totalt sett inom partiet utbildade alternativt erfarna politiker för att kunna företräda partiet i en viss nämnd, tex. rektorer/lärare i Bildningsnämnden?

Övriga frågor:
5.      Hur stora barnklasser på förskolan och skolklasser i låg-, mellan- respektive högstadiet anser ni vara maximal storlek i förhållande till etablerad forskning i ämnet samt skolverkets riktlinjer?
6.      Hur lång tid anser ni att det är rimligt att en 6-7-åring åker skolskjuts till och från skolan varje dag?
7.      Anser ni att avstånden för beviljad skolskjuts är absoluta eller ska hänsyn tas till elevens mognad och trafiksituation (rådande hastighet, vägbredd, tillgång till gångväg, belysning, snöröjning etc)?
8.      Om en elev (utan beviljad skolskjuts) skulle vilja åka med en skolbuss (utan att överhuvudtaget påverka dess sträckning) ska det då vara möjligt att göra det om det finns plats, eventuellt mot betalning?
9.     Vad anser ni om privata friskolor och friförskolor? Ska de ha samma möjligheter att etablera sig som kommunala och vilket regelverk för etablering ska i såna fall gälla?
10.   Hur anser ni att gymnasieelever ska transportera sig till skolan (innan de eventuellt har körkort och tillgång till bil)?
11.  Anser ni att det är rimligt att kommunen betalar Region Östergötland för kollektivtrafik utan att ställa krav på hur den utförs?
12.  Hur långt anser ni att det är rimligt att ha det till närmaste VC, BVC, sjukgymnast, tandläkare och apotek inom kommunen om man bor i någon av kommunens tät-/småorter?
13.  Inom vilka områden anser ni att det är rimligt att arbeta över kommungränserna (t.ex. VC, gymnasieskola etc)?
14.  Anser ni att det är rimligt att t.ex. sjukgymnastik centraliseras utan att reseersättning utgår till patienterna/brukarna?
15.  Hur långt bort från nuvarande bostaden anser ni att det är rimligt att beredas plats i äldrevården om man bor i någon av kommunens tät-/småorter?
16.  Anser ni att äldre par ska ha rättighet att flytta in i äldrevården tillsammans?
17.  Hur sjuk måste man vara för att få flytta in på äldreboende?
18.  Hur anser ni att friska men ensamma pensionärer ska få ta del av någon slags gemenskap?
19.  Hur långt i förväg anser ni att mat kan lagas och sedan varmhållas inför servering till skolbarn och äldre?
20.  Hur lång tid anser ni att det är rimligt att vänta på ambulans/polis/brandkår i en nödsituation (givet att fordon och personal finns på sina respektive stationer) om man bor i någon av kommunens tät-/småorter?
21.  Hur ser ni på nedsläckningen av det fasta telefonnätet?
22.  Hur ser ni på utbyggnaden av fiber?
23.  Hur ser ni på utbyggnaden av 4/5G?
24.  Anser ni att det finns behov av en personalstrategi för vissa yrken (lärare, läkare etc) på landsbygden?
25.  Vad anser ni är viktigast (krav-märkt, ekologiskt, närproducerat, billigt, produktion som följer svensk djurrättslag etc) vid upphandling av mat (spannmål, kött, dryck, potatis, halvfabrikat etc) till kommunens verksamheter och varför?
26.  Vad anser ni om etablerandet av moskéer i Sverige?
27.  Hur anser ni att det är bäst att hantera flyktingar som kommer till kommunen?
28.  Tycker ni att Motala kommun ska ta emot fler eller färre flyktingar jämfört med 2015 och 2016?

Jag önskar svar på frågorna ovan senast 20:e dec 2017. Svaren kommer att publiceras på Vägrenarnas öppna blogg och Facebook-sida samt delges MVT och Corren.

mvh / Christina Sundeck, Vägrenarna

Motala kommuns Projektkatalog - med oändlig förbättringspotential!

När jag satt och letade information på Motala kommuns hemsida (som av någon outgrundlig anledning döpts till "Östergötlands sjöstad") så hittade jag Projektkatalog 17 (knölig att öppna tyvärr men jag kan maila om någon är intresserad) som innehåller Motalas visioner för samhällsbyggande under de närmsta åren. Som vanligt är det ett hårt Motala-tätort-fokus men det finns faktiskt några ljusglimtar jämfört med förra årets Projektkatalog men de kommer lite längre i texten...












Inledningen andas som vanligt Motala tätort, Lalandia och lite Borensberg vilket kan kännas dystert för resten av kommunen.
















Man tänker fortsätta spendera pengar på genomfarten, jag tycker att det dels gick åt alldeles för mycket pengar till Drottningsplan och dels att det finns annat som är mer angeläget att lägga pengar på t.ex. gatljus på landsbygden i skymda korsningar, cykelbanor utmed rent trafikfarliga vägar etc.

















Om man tittar på de områden som Projektkatalogen överhuvudtaget har med ser det inte heller speciellt ljust ut:

















Av hela Motala kommun så finns det nästan bara visioner och framtidsplaner för Motala tätort och Borensberg, men nytt i årets katalog är att Fågelsta, Nykyrka, Österstad och Fornåsa åtminstone finns med under rubriken "Byggklart"!

Det är även glädjande att Projektkatalogen refererar till Medborgardialogen (som jag i övrigt inte hört ett pip om?)
"På landsbygden är service och kommunikationer en viktig fråga. Även de regionala frågorna är viktiga för Motalaborna. I första hand behövs förbättrade förbindelser till Linköping och Örebro."
Förbättrade kommunikationer till Örebro kan förhoppningsvis stärka kampen för ett tågstopp i Godegård och om bara kommunen drar tillbaka nedläggningen av skolan även en positiv utveckling för hela Godegård.

Jag gissar att Projektkatalogen är mestadels skriven av tjänstemän inom Motala kommun vilket ger mig ett litet hopp om framtiden (inte ett ord om vare sig simhall eller aktivitetshall)! Men ändå så finns det en enorm förbättringspotential till nästa års Projektkatalog, det är klart att finns visioner och framtidsdrömmar utanför de röda ramarna ovan...

fredag 13 oktober 2017

Nötter efter ytterligare ett KF-möte...

Denna gång var vi två föräldrar och en mormor som besökte Motala Kommunfullmäktiges öppna möte den 9/10-17. Jag hade skickat in nio st skriftliga frågor en vecka innan mötet som du kan läsa här i sin helhet Vägrenarna, Frågor till allmänhetens frågestund eller för den delen i handlingarna till mötet (leta fram och klicka på mötet så kommer kallelse upp, handlingarna finns under respektive agendapunkt).
Jag var förstås nyfiken på om det skulle innebära klarare, tydligare svar på mina frågor när de hade hunnit förbereda sig och generellt sett så blev jag inte lika oseriöst bemött som förra gånen. Däremot så är vi nog inte helt överens om att jag fick "bra" svar på mina frågor:
  1. Var är strategin för personalförsörjning avseende förskolelärare och lärare som kommunen lovade ta fram enligt MVT 15/6-17? Det kanske är möjligt att det inte är ett problem i stan där lärarna med lätthet kan undervisa på flera skolor, men i landsbygdsskolorna ÄR det ett problem att hitta lärare med ”rätt” behörigheter i förhållande till resten av lärarna på just den skolan (eftersom det är flera mil mellan skolorna).
    Dagens svar
    var att det "pågår en översyn av förvaltningens kompetensförsörjningsarbete" som kanske eller kanske inte leder till en strategi i ett dokument. Och dessutom så har vi väl lärare nu i Fornåsa?
    Behöver jag tillägga
    att jag inte anser att det är ett tillräckligt bra svar? 
      
  2. Har investeringen med paddorna utvärderats så att det blir det pedagogiska hjälpmedel som det var tänkt? Genom att lägga allt ansvar för det digitala läromedlet på lärarna så kommer arbetet med att leta efter, utvärdera och introducera appar att ta mångfalt längre tid eftersom alla lärare måste göra samma jobb parallellt. Borde det inte funka ungefär som med läroböcker att läraren har ett fåtal att välja på som redan är genomgångna och godkända av huvudmannen i de respektive ämnena?
    Dagens svar
    var att jag helt hade fått det om bakfoten ang läroböcker, huvudmannen granskar inte alls utan alla lärare får välja läroböcker fritt nu för tiden. Angående paddorna så hade några (tre?) skolor provat lite först så det borde funka fint.
    Eftersom jag inte är lärare själv utan bara mamma så vet jag inte tvärsäkert hur det funkar med läroböcker nu för tiden men det är väl just det som är grejen, paddorna är nya så lärarna kan inte välja som de alltid har gjort utan allt är nytt!? Själva grundfrågan gömdes bakom läroboksresonemanget så jag fortsätter nog undra...
      
  3. Hur ska gymnasieelever utan kollektivtrafik kunna ta sig till gymnasiet? Vid förra mötet hänvisade kommunen till Östgötatrafikens Närtrafik "en service vardagar kl. 09.00-12.30 och 17.00–22.00". Detta är förstås fullständigt omöjligt att använda för gymnasieelever med skoldagar kl 8-16.
    Dagens svar var att Motala kommun har tjatat och försökt komma till tals med Östgötatrafiken i flera år angående kollektivtrafiken i allmänhet och gymnasieeleverna i synnerhet, dagen efter KF-mötet (alltså 10/10) är ett möte med Ö-trafs VD inplanerat då detta ska tas upp igen.
    Det här ska bli väldigt intressant att följa. Något säger mig att kommunen och Ö-traf har olika uppfattningar i den här frågan...
      
  4. Hur är det tänkt att landsbygdsbarnen ska kunna ta del av t.ex. sommarlovsaktiviteterna som anordnas i Motala? Även här hänvisade kommunen vid förra mötet till Närtrafiken. Närtrafik som för 12-åringen från Korskrog -> Borensberg (det är BARA dit han kan åka med Närtrafiken!) kostar 30:- enkel resa för 7km. Därutöver ska ordinarie bussbiljettpris till Motala betalas på 40:-. Det kostar alltså 70:- för 12-åringen att ta sig till Motala enkel resa. I tiden mellan KF-mötena har uppenbart Sveriges Regering (av alla instanser) räddat Mtl Kn i bara farten när det gäller kollektivtrafik under sommarlovet (regeringen skjuter till pengar till sommarlovskollektivtrafik) för åtminstone högstadie- och gymnasieelever. Så frågan blev något modifierad: Motala Kommun har väl planerat att landsbygdsbarnen via gratis närtrafik ska kunna ta del av t.ex. sommarlovsaktiviteterna som anordnas i Motala nu när regeringen skjuter till pengar till sommarlovskollektivtrafik?
    Dagens svar blev att det är Ö-trafs huvudvärk.
    Min känsla på det typ *suck*...
      
  5. Varför har inte ett förändrat upptagningsområde utretts i utredningen runt Godegårds skola? Ett förändrat upptagningsområde räddade Smedsby skola från nedläggning för några år sedan och de verkar ha en blomstrande verksamhet nu.
    Dagens svar var att det var inte sant. Smedsbys upptagningsområde ändrades nu nyligen för att avlasta stadsskolorna, det har inte hänt tidigare och framförallt inte i samband med ev nedläggningshot.
    Det är fullt möjligt att jag har missförstått de som berättade om när Smedsby skola hade ont om elever för kanske 5-10 år sedan.
      
  6. Varför har inte de rimligtvis positiva möjliga konsekvenserna för inflyttning av det av kommunen önskade tågstoppet i Godegård utretts i utredningen runt Godegårds skola?
    Dagens svar var att kommunen inte kan påverka om tågen ska stanna och dessutom så vet man inte om det blir så eller om det skulle påverka inflyttningen.
    Jag håller med om det senare, kommunen kan inte veta hur det skulle påverkas om det blev ett tågstopp. Desto större anledning att arbeta för ett tågstopp, att behålla skolan och att göra en ordentlig landsbygdsutredning innan man tar så drastiska beslut som en skolnedläggning innebär för hundratals människor.
      
  7. Varför är inte utredningen angående Godegårds skola underkänd pga att elevantalet i utredningen inte stämmer med verkligheten, inte ens nulägesantalet stämmer? Alla slutsatser som baseras på detta blir per automatik felaktiga.
    Dagens svar var att det inte kunde röra sig om så många elever så att det hade påverkat utredningen.
    Tyvärr hade jag inte tillräcklig kunskap eller backup för att kunna bemöta detta på mötet.
      
  8. Har de ökade skolskjutsarnas kostnader tagits med i beräkningen av den planerade besparingen på 2,5 MSEK om Godegårds skola läggs ner?
    Dagens svar var att det är inte av besparingsskäl man lägger ner skolan utan ren omsorg om elevernas och deras skolgång, ev kostnadsökningar till följd av nedläggningen är inte bildningsnämndens ansvar.
    Här blir jag bestört. Att lägga ner en fullt fungerande skola med goda resultat "av omsorg av barnen" är illa med tanke på allt dåligt det drar med sig för barn och föräldrar i form av långa skolresor, kanske flytt mm. Men om det inte ens finns ett ordentligt grundmurat ekonomiskt motiv då är det faktiskt skandal!
    Snacka om dubbelfel, dyrt och dåligt!!!
      
  9. Varför ställer inte Motala Kommun högre krav på Östgöta-trafiken med avseende på kollektivtrafiken i kommunen? I styrdokumentet ”Regionalt trafikförsörjningsprogram förÖstergötland 2030” på Region Östergötlands hemsida finns nästan en hel A4-sida med målsättningar för Östgötatrafiken. Inga av dessa krav har någon som helst bäring på vare sig landsbygd eller Motala kommun heller för den delen, Ö-trafs mål handlar om att underlätta och öka resande inom samt till/från Linköping och Norrköping. ”Insatsprogram för landsbygd” är en välformulerad rapport på Region Östergötlands hemsida där man bl.a. kan läsa om vikten att bibehålla närservice och transportmöjligheter så att befolkningen bor kvar och även att inflyttning stimuleras. Varför behöver inte Ö-traf ta hänsyn till sitt eget ”Insatsprogram för landsbygden” när det gäller kollektivtrafiken? Varför ska vi skattebetalare i Motala kommun acceptera detta? Hur kommer dessa skatteintäkter som slussas direkt vidare till Ö-traf oss tillgodo på landsbygden?
    Dagens svar var precis samma som på fråga 3 ovan dvs att Motala kommun har tjatat och försökt komma till tals med Östgötatrafiken i flera år angående kollektivtrafiken i allmänhet och gymnasieeleverna i synnerhet, dagen efter KF-mötet (alltså 10/10) är ett möte med Ö-trafs VD inplanerat då detta ska tas upp igen.
    Det här ska bli väldigt intressant att följa. Något säger mig att kommunen och Ö-traf har olika uppfattningar i den här frågan...
Kommentera gärna om ni har bättre kunskaper/information än vad jag har rörande frågorna ovan, antingen öppet här/Facebook eller via mail/messenger.

Utredning: Landsbygdsskolor i Motala Kommun

 Jag förstår verkligen INTE Motala kommuns politiker, nästan oavsett partifärg. Nu ska det dras igång en utredning om skolorna på landsbygde...