måndag 16 oktober 2017

Frågor till Motala kommuns politiska partier



Ett av mina mål med Vägrenarna är att försöka skapa klarhet i var de olika partierna står i frågor som är viktiga för landsbygden inför valet 9/9-18. Jag har därför skickat ut nedanstående brev till lokala företrädare för S, V MP, M, C, L, KD och SD med förväntat senaste svarsdatum 20/12-17!










 ---------------------------------------------------------------------------
Hej,
I syfte att skapa kunskap angående de politiska partierna i Motala Kommuns åsikter inför valet 9/9-18 så skulle jag gärna vilja att ni svarar på nedanstående frågor. Alla politiska partier har fått samma frågor. Samtliga svar (även icke-svar) kommer att redovisas som beslutsunderlag för Motala kommuns invånare inför valet.

Angående era politiker:
1.      Vilka är era främsta 5 politiska namn på valsedlarna och hur gamla är de?
2.      Vad gjorde de 5 innan de började med politik? 
3.      Hur länge har de 5 varit politiskt aktiva på del- och/eller heltid?
4.      Finns det totalt sett inom partiet utbildade alternativt erfarna politiker för att kunna företräda partiet i en viss nämnd, tex. rektorer/lärare i Bildningsnämnden?

Övriga frågor:
5.      Hur stora barnklasser på förskolan och skolklasser i låg-, mellan- respektive högstadiet anser ni vara maximal storlek i förhållande till etablerad forskning i ämnet samt skolverkets riktlinjer?
6.      Hur lång tid anser ni att det är rimligt att en 6-7-åring åker skolskjuts till och från skolan varje dag?
7.      Anser ni att avstånden för beviljad skolskjuts är absoluta eller ska hänsyn tas till elevens mognad och trafiksituation (rådande hastighet, vägbredd, tillgång till gångväg, belysning, snöröjning etc)?
8.      Om en elev (utan beviljad skolskjuts) skulle vilja åka med en skolbuss (utan att överhuvudtaget påverka dess sträckning) ska det då vara möjligt att göra det om det finns plats, eventuellt mot betalning?
9.     Vad anser ni om privata friskolor och friförskolor? Ska de ha samma möjligheter att etablera sig som kommunala och vilket regelverk för etablering ska i såna fall gälla?
10.   Hur anser ni att gymnasieelever ska transportera sig till skolan (innan de eventuellt har körkort och tillgång till bil)?
11.  Anser ni att det är rimligt att kommunen betalar Region Östergötland för kollektivtrafik utan att ställa krav på hur den utförs?
12.  Hur långt anser ni att det är rimligt att ha det till närmaste VC, BVC, sjukgymnast, tandläkare och apotek inom kommunen om man bor i någon av kommunens tät-/småorter?
13.  Inom vilka områden anser ni att det är rimligt att arbeta över kommungränserna (t.ex. VC, gymnasieskola etc)?
14.  Anser ni att det är rimligt att t.ex. sjukgymnastik centraliseras utan att reseersättning utgår till patienterna/brukarna?
15.  Hur långt bort från nuvarande bostaden anser ni att det är rimligt att beredas plats i äldrevården om man bor i någon av kommunens tät-/småorter?
16.  Anser ni att äldre par ska ha rättighet att flytta in i äldrevården tillsammans?
17.  Hur sjuk måste man vara för att få flytta in på äldreboende?
18.  Hur anser ni att friska men ensamma pensionärer ska få ta del av någon slags gemenskap?
19.  Hur långt i förväg anser ni att mat kan lagas och sedan varmhållas inför servering till skolbarn och äldre?
20.  Hur lång tid anser ni att det är rimligt att vänta på ambulans/polis/brandkår i en nödsituation (givet att fordon och personal finns på sina respektive stationer) om man bor i någon av kommunens tät-/småorter?
21.  Hur ser ni på nedsläckningen av det fasta telefonnätet?
22.  Hur ser ni på utbyggnaden av fiber?
23.  Hur ser ni på utbyggnaden av 4/5G?
24.  Anser ni att det finns behov av en personalstrategi för vissa yrken (lärare, läkare etc) på landsbygden?
25.  Vad anser ni är viktigast (krav-märkt, ekologiskt, närproducerat, billigt, produktion som följer svensk djurrättslag etc) vid upphandling av mat (spannmål, kött, dryck, potatis, halvfabrikat etc) till kommunens verksamheter och varför?
26.  Vad anser ni om etablerandet av moskéer i Sverige?
27.  Hur anser ni att det är bäst att hantera flyktingar som kommer till kommunen?
28.  Tycker ni att Motala kommun ska ta emot fler eller färre flyktingar jämfört med 2015 och 2016?

Jag önskar svar på frågorna ovan senast 20:e dec 2017. Svaren kommer att publiceras på Vägrenarnas öppna blogg och Facebook-sida samt delges MVT och Corren.

mvh / Christina Sundeck, Vägrenarna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Utredning: Landsbygdsskolor i Motala Kommun

 Jag förstår verkligen INTE Motala kommuns politiker, nästan oavsett partifärg. Nu ska det dras igång en utredning om skolorna på landsbygde...