Jag (m.fl.) har upprepade gånger blivit kontaktade av personer som arbetar inom Motala kommun på olika nivåer (lärare av alla sorter, anställda i kommunhuset mm) och alla vittnar om en skrämselpropaganda på alla nivåer. Man blir utfryst, vikariat förlängs inte, man får skituppgifter osv om man berättar om felaktigheter som man upplever/upptäcker. Det kan vara allt från friserade siffror i statistik och omotiverade resor till rena lögner i media.
Det här är förstås fullständigt oacceptabelt!
För det första ska ingen behöva gå till arbetet och vara rädd för repressalier när man försöker sköta sitt jobb med t.ex. noggrannhet om skattepengar eller empati för alla man möter i sin yrkesroll.
För det andra så är det en demokratisk katastrof! Kommunens politiker ansvarar för hur skattepengarna används och fördelas. Om anställda inom kommunen upptäcker felaktigheter i detta eller underlag inför beslut och inte vågar opponera sig så slår det inte bara mot den egna arbetsplatsen utan mot hela vårt samhälle!!!
Den som vill slå larm om allvarliga felaktigheter på sin arbetsplats kallas för visselblåsare. Visselblåsare är skyddade av en lag som trädde i kraft 2016:
Vad lagen skyddar motKortversionen:
4 § En arbetsgivare får inte utsätta en arbetstagare för repressalier på grund av att arbetstagaren slår larm om allvarliga missförhållanden i arbetsgivarens verksamhet.
Olika sätt att slå larm
Interna larm
5 § En arbetstagare har skydd enligt 4 § om arbetstagaren slår larm till arbetsgivaren eller en representant för denne, eller genom att använda sig av interna rutiner för rapportering av missförhållanden som gäller hos arbetsgivaren.
Larm till arbetstagarorganisation
6 § En arbetstagare har skydd enligt 4 § om arbetstagaren slår larm genom att vända sig till sin arbetstagarorganisation.
Externa larm 7 § En arbetstagare som slår larm genom att offentliggöra uppgifter eller lämna uppgifter för offentliggörande, eller genom att vända sig till en myndighet, har skydd enligt 4 § om
1. arbetstagaren a) först slagit larm internt enligt 5 § utan att arbetsgivaren vidtagit skäliga åtgärder med anledning av larmet och i skälig utsträckning informerat arbetstagaren om i vilken omfattning åtgärder vidtagits, eller b) av något annat skäl hade befogad anledning att slå larm externt, och
2. arbetstagaren hade fog för det påstående om allvarliga missförhållanden som larmet avser.
En anställd har rätt att larma om allvarliga missförhållanden utan risk för repressalier.
En anställd får slå larm:
- direkt till chef eller annan representant för arbetsgivaren
- via intern anonym visselblåsarfunktion (om den finns)
- till facket
- genom att offentliggöra uppgifter (vid befogad anledning att larma externt t.ex. att punkterna 1-3 inte finns eller fungerar)
Vid mitt senaste besök vid kommunfullmäktige frågade jag just om Motala kommun har inrättat en intern anonym visselblåsarfunktion (punkt 2) för anställda eftersom många som har kontaktat mig just påtalar att de inte vågar slå larm direkt till chefen (punkt 1). Juristen svarade då att:
"frågan hade beretts tidigare men det hade inte sjösatts eftersom det främst är till för grova anklagelser mot högre chefer och några såna har ju inte kommit fram så då behövs det ju inte."Que??? Det är som att be dem som INTE närvarar räcka upp handen så man kan räkna vilka som saknas! Punkt 1 och 2 ovan är alltså körda för de som är allvarligt rädda för repressalier.
Avseende punkt 3 "anmäla till facket" så antar jag att de flesta som arbetar inom Motala kommun är medlemmar i facket Kommunal? Ring i såna fall hit:
"Du som har problem på din arbetsplats, vänd dig till Kommunal Direkt: 010-4427000."Om det är riktigt allvarliga brister/felaktigheter så vänd er till offentligheten (punkt 4) t.ex. tidningar/radio/TV eftersom er anonymitet faktiskt är skyddad!
"I Sverige är det förbjudet för myndigheter och andra allmänna organ att efterforska vem som, med stöd av meddelarfriheten, har lämnat en uppgift till media eller en journalist. Det följer av tryckfrihetsförordningen (3 kap 4 §) och yttrandefrihetsgrundlagen (2 kap 4 §). Vad som måste skyddas är anonymiteten för en meddelare, författare eller utgivare. Myndigheter och allmänna organ får inte heller utsätta meddelaren för repressalier i de fall meddelaren är känd."Snälla ni som upplever allvarliga brister inom Motala kommun:
Slå larm, blås i visslan, ring till facket eller tipsa medierna om var de ska gräva!
Ni förtjänar inte att ha den här arbetsmiljön och alla vi andra förtjänar inte att bli blåsta på demokratin!
PS Jag vidarebefordrar gärna allt jag får ta emot till media och/eller använder för egna inlägg men eftersom jag INTE har "Utgivningsbevis" som stora medier har (nästan inga privata bloggar har det) så omfattas inte min blogg av "yttrandefrihetsgrundlagen, YGL". Det innebär att jag inte kommer att skvallra angående mina källor OM det inte skulle bli en rättssak för då blir läget ett helt annat, juridiskt sett, men vad är oddsen för det? DS
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar