söndag 12 november 2017

Politikers lögner och Landsbygdens överlevnad



Det börjar med en liten lögn…

Vi kan ta elevantalet i Godegård skola som exempel, Bildningsnämnden i Motala kommun säger ibland att det går 30 elever och ibland 30-35, i verkligheten är det 36 elever vilket faktiskt innebär att Bildningsnämnden ljuger, inte så mycket men ändock… Dessutom finns det ytterligare 12 elever som vill börja men som bor 1-2 km utanför upptagningsområdet vilket innebär att de inte får skolskjuts vilket då innebär att föräldrarna inte klarar livspusslet och eleverna får gå någon annanstans. Det är klart att man inte kan räkna med dessa 12 elever i elevantalet som faktiskt går i skolan men med en liten tänjning av sanningen så skulle man med gott samvete kunna hävda att elevunderlaget är 48 elever. Vems sanning gäller?

Vi kan ta ”satsningen på landsbygden” som ett ytterligare exempel. Motala kommun slår sig för bröstet och går ut i media och berättar om storvulna planer på satsningar på landsbygden vilket är en halvsanning. Den kompletta sanningen är att Motala kommun har beslutat att på egen hand arbeta med strategisk utveckling av olika bygder i Motala kommun utifrån ett koncept man kallar för ”Tjällmomodellen”, oklart till vilken omfattning. Utöver detta startar ”Hela Sverige ska leva” ett projekt ”Service i samverkan” där Motala är en av elva kommuner från hela Sverige som deltar tillsammans med de olika Regionerna. HSSL anställer processledare mm och Motala kommun är inte på något sätt styrande utan medverkande tillsammans med byalag, privatpersoner, företagare, Region Östergötland och andra relevanta samarbetspartners. Sanningen är alltså att Motala kommun kanske kommer att göra något men HSSL har redan påbörjat ett seriöst arbete inkl personalsatsningar som Motala kommun tar åt sig äran för.

Vi kan ta kvalitén i undervisningen på Godegård skola som ytterligare ett exempel. Bildningsnämnden hävdar att nedläggningen är ”för barnens bästa” och hänvisar till att Skolverket/Skolinspektionen dels ska ha identifierat stora kvalitetsbrister i Godegård skola och dels presenterar forskning som visar på små skolors kvalitetsproblem. Detta är rena lögner! För det första har de politiker som uttalar sig inte en aning om vem av Skolverket/Skolinspektionen som gör vad, de hänvisar till den som först dyker upp i rättstavningsprogrammet kanske? För det andra så är pekar de genomförda granskningarna inte alls på bristande kvalitet i just Godegård skola, däremot kanske en del andra skolor… (läs mer här). För det tredje finns det INGENTING från Skolverket/Skolinspektionen som pekar på att små skolor skulle leda till sämre resultat! Rena lögner alltsammans. Dessutom har Godegård skola prisbelönta lärare, något man tycker att Bildningsnämnden skulle vara stolta över men icke…

Vilken lögn ska räknas som sanning? Beror det på vem som säger den? Skulle politikernas lögner vara mera sanna för att de är politiker, kan beställa utredningar som innehåller byråkratsvenska och får mer medieutrymme.
Men snälla! Skärpning tack!

De politiker som styr Motala just nu tar i varje enskild fråga ställning FÖR Motala (och även ibland Borensberg) tätort och MOT landsbygden.
  • Lägg ner fungerande äldreboende i Tjällmo, bygg nytt i Motala.
  • Lägg ner fungerande skola i Godegård, bygg nytt i Motala.
  • Lägg ner kollektivtrafiken på landsbygden, tätare avgångar i Motala.
  • Inga satsningar på infrastruktur på landsbygden, enorma satsningar på gator och rondeller i Motala.
  • Inga cykelbanor på landsbygden, nytt i Motala.
  • Inga nya förskoleplatser i t.ex. Tjällmo trots att det är proppfullt och kö (barnen 1-5 år hänvisas till Bbg 2mil bort...), nya förskolor och avdelningar poppar upp som svampar ur marken i Motala och Borensberg för att absorbera även landsbygdens barn.
Jag är rädd, jätterädd faktiskt...

Om våra politiker får fortsätta med detta destruktiva förflyttande av medel så kommer folk att flytta, kanske till Motala eller Borensberg men kanske lika gärna till Ljungsbro eller Mjölby? Det innebär dels att Motala kommun tappar invånare på eget grepp och dels att landsbygden avfolkas (vilket antagligen är meningen). Just avfolkningen kanske Motala kommun ser som en ekonomisk vinst men då kan de inte ha läst riktiga nyheter på länge eller tänkt speciellt långt bortanför budgetperioden…
  • Studier visar t.ex. att det storskaliga industriella jordbruket, bekämpningsmedlen mm är så ogästvänliga för annat liv att de lokala ekosystemen faller samman, mer än 75procent av alla flygande insekter har försvunnit från Centraleuropa under de senaste 25 åren.
  • Den globaliserade industriproduktionen ger oss förvisso allsköns variation och mat från världens alla hörn men vad händer vid en kris? Hur länge har Sverige mat? Hur länge har Motala tätort mat? Hur länge skulle en kommun som har mängder av små lantbruk med både egen kött-, mjölk- och spannmålsproduktion ha mat?
  • Barn som går på stora skolor i tätorter har mindre skolgårdar per elev och mer våld i och utanför klassrummet, dessutom visar forskning att barn blir smartare vuxna om de får vistas i närhet till naturen istället för asfalt. Vad vill vi sträva efter? Hur bygger man välutbildade vuxna skattebetalare?
  • Närproducerad mat ger mångfalt igen. Färre transporter är bra för miljön, skatteintäkterna stannar i kommunen och markerna hålls öppna till gagn för ekologisk mångfald, "whats there NOT to like???"
Det må börja med en liten lögn som politikerna säkert rättfärdigar med att "landsbygden är så dyr att hålla igång, det är bättre att alla flyttar in till stan" men där anser jag att de är knädjupt ute i gödselbrunnen.
 
Vi på landsbygden begär faktiskt inte orimliga saker. Vi vill kunna bo och leva där vi väljer med en fungerande vård, skola och omsorg till att börja med. Ge oss det och vi kommer att blomstra! Landsbygdsbor är företagsamma, det kommer att växa upp företag (som ger arbetstillfällen och skatteintäkter) och mindre lantbruk (som kan fortsätta förse hela Motala kommun med närproducerat livsmedel). Vi kommer att utvecklas om vi bara får en rimlig del av skatteintäkterna som vi faktiskt är med och betalar in till Motala kommun!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Utredning: Landsbygdsskolor i Motala Kommun

 Jag förstår verkligen INTE Motala kommuns politiker, nästan oavsett partifärg. Nu ska det dras igång en utredning om skolorna på landsbygde...