Idag var det ett väldigt välbesökt KF-möte med många icke-politiker-besökare, MVT som live-bloggade och Östnytt som filmade. Det hade förstås kunnat varit för att jag var där men så var det inte, dagens höjdpunkt kom lite senare på agendan: Köpa eller inte köpa Piraternas byggnader! Jag kan ha lite fel här, det är Piraterna AB eller föreningen Piraterna som kanske äger eller förvaltar eller något annat, av debatten att döma visste nog ingen riktigt hur det låg till. Jag kan gå händelserna i förväg, KF röstade och Köp-sidan vann med utslagsrösten, 4,2 miljoner går till att rädda Piraterna från konkurs. Fast det är nog fortfarande oklart om det ens är lagligt av kommunen att göra så?
Nåväl, KF-mötet inleddes med en presentation av kommunens krisberedskap och en övning "BRÄNSLE" som ska genomföras för att öva kommunledningens kommunikationsförmåga vid kris. Det är säkert en jättebra övning som kommer att lära kommunens ledning ofantligt mycket om hur kommunikation går till, jag ska ge några tips på vägen:
"Ordet "kommunikation" kommer ursprungligen från latinets communis, "gemensam", via communicare, "göra gemensamt". Kommunikation används för att skapa en delad förståelse och kräver därför breda färdigheter att lyssna, observera, tala, fråga, analysera och utvärdera. Utan kommunikation är ingen typ av samarbete möjlig."Som sagt, kommunledningen har en hel del att lära avseende kommunikation, att ena sidan basunerar ut sin sanning är INTE vare sig kommunikation eller dialog. Basta!
Nu till mina frågor under dagens KF-möte.
Min första fråga för dagen rörde förstås den nedlagda kollektivtrafiken och hur den påverkar framförallt gymnasieungdomar som inte har något alternativ för att ta sig till skolan. Jag har tagit upp den både den 28/8 (fråga nr 3) och den 9/10 (frågorna 3 och 9) då jag fick till svar att den 10/10 skulle det genomföras ett möte med Östgötatrafikens VD. När jag ställde frågan idag om vad som hade kommit ut av det mötet för över en månad sedan så svarade Camilla Egberth att det hade resulterat i att de hade kommit överens om att det behövs ett möte! Seriöst!? Eftersom man inte får ställa följdfrågor vid mötet så ruvar jag på detta till nästa möte...
Min andra fråga gällde beskrivningen av kollektivtrafiken i Mål- och Resursplanen 2018:
"KommunikationerPå landsbygden ligger INTE fokus på att det sparas enskilda minuter i kollektivtrafiken, vi vill ha kollektivtrafik överhuvudtaget! Camilla Egberths svar var att det är klart att planen måste sträva mot kortare restider. Snacka om att inte vilja förstå frågan, i vår familj kallar vi det för "klubben för medvetna missförstånd"!
Vi behöver förflytta oss för att arbeta, för att gå i skolan, för att plugga på högre utbildning, för att besöka släkt och vänner, för att gå på bio mm. Det innebär att allmänna kommunikationer blir viktiga. Sedan några år tillbaka har också vi i Motala fått pendeltåg som underlättar vårt resande i länet. I tätorten har vi också lyckats samordna den lokala kollektivtrafiken med tiderna för pendeltåget. Viktigt är att vi nu sätter fokus på att göra restiderna så korta som möjligt. Varje minut som går att spara är värdefull för att som pendlar till jobb och skolor."
Min tredje fråga gällde det positiva i att förskolorna i t.ex. Tjällmo, Godegård och Fornåsa svämmar över av barn och att det faktiskt antagligen kommer att ske nybyggnation på en del orter vilket innebär att det sannolikt tillförs ännu fler barn. Var är planerna för utbyggnad av förskolorna bums och skolorna inom 5 år? Camilla Egberth svarade att det är jätteroligt att det byggs! Hon har snart tjänat ihop till ett års-medlemskap i "klubben för medvetna missförstånd"... Nicklas Rudberg kompletterade med att de faktiskt letade alternativa lokaler där det är många barn. Leta lite hårdare tycker jag. Varför inte låta barnen från Tjällmo (som vill!) börja i Godegård Förskola och låt förskolan låna lite lokaler av skolan så kanske skolan inte behöver läggas ner. Faktiskt precis en åldersväxling som Nicklas Rudberg själv berättade som exempel som duger i Klockrike men uppenbarligen inte i Godegård...
Min fjärde fråga gällde Mål- och Resursplanen 2018 i allmänhet. Det skrivs om:
"Utvecklingen i Motala bygger på värdegrunden Demokratiskt, Mänskligt, Öppet, Hållbart och Sammanhållet"men om man läser dokumentet så står det i princip inget om nånting utanför Motala tätort (förutom Borensberg) bortsett från etablering av ett fåtal tomter i 4 småorter. Det ENDA konkreta som står nämnt om landbygdsutveckling är:
"Under 2018 är planen att investera i gatubelysning i Sjökumla och Karlsby."Ursäkta? Ni måste skämta? En tredjedel av kommunens invånare bor utanför Motala tätort och den ENDA konkreta satsningen är gatlysen i Sjökumla & Karlsby?! Ja alltså jag missunnar inte dem lite belysning, jag vill också ha gatlysen men snälla nån hur tänker våra folkvalda?!?! Camilla Egberth svarade på detta att det finns en lång rad med satsningar som hon inte tänkte dra på mötet. Nähä? Är någon förvånad?
Min femte fråga gällde om det finns en visselblåsarfunktion för de anställda i Motala kommun som säkerställer anonymitet. Juristen fick äran att svara på detta. Hon svarade att frågan hade beretts tidigare men det hade inte sjösatts eftersom det främst är till för grova anklagelser mot högre chefer och några såna har ju inte kommit fram så då behövs det ju inte. Que??? Det är som att be dem som inte närvarar räcka upp handen så man kan räkna vilka som saknas!
Nu är jag trött, dels för att det sent och dels för att en del svar är så dåliga så att det är pinsamt att citera dem. Gonatt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar