Ibland kan det kännas alldeles, alldeles hopplöst att vara medborgare. "Bara skyldigheter och inga rättigheter."
Men hav förtröstan ty det finns vägar!
Det allra första är att beslut som tas av myndigheter kan överklagas till Förvaltningsrätten
Alldeles nyligen vann t.ex. en privatperson över Linköpings kommun, som avsåg sponsra filmatisering av Mons Kallentofts böcker."Vad gör de allmänna förvaltningsdomstolarna?De allmänna förvaltningsdomstolarna är förvaltningsrätterna, kammarrätterna och Högsta förvaltningsdomstolen. De handlägger mål som främst rör tvister mellan enskilda personer och myndigheter. Det kan gälla skattemål, utlännings- och medborgarskapsmål (migrationsdomstolarna), en tvist med Försäkringskassan, kommunen eller socialnämnden.
Den som är missnöjd med ett myndighetsbeslut kan i de flesta fall överklaga beslutet till förvaltningsrätten. Du får överklaga beslutet om det angår dig och om beslutet gått dig emot. Förvaltningsrätten är första instans bland förvaltningsdomstolarna. Förvaltningsrättens dom eller beslut går oftast att överklaga till kammarrätten. Kammarrättens dom eller beslut går i flertalet fall att överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen."
Om du känner dig sugen på att t.ex. överklaga Motala kommuns köp av Piraternas byggnader, nedläggningen av Godegårds skola, satsningar inne i Motala tätort mm så går det alldeles utmärkt, tänk bara på att det nog måste vara ett beslut som ligger till grund till att du överklagar. Här börjar man läsa.
Man kan även anmäla till JO:
Justitieombudsmannen (JO), eller Riksdagens ombudsmän som är det officiella namnet, granskar att myndigheterna arbetar enligt de lagar och regler som styr deras arbete – särskilt sådana lagar som berör enskildas rättigheter och skyldigheter i förhållande till det allmänna. Anser man att man själv eller någon annan blivit felaktigt behandlad av en myndighet eller en tjänsteman vid handläggningen av ett ärende kan man klaga hos JO. Vem som helst kan göra en anmälan. Man behöver inte ha uppnått en viss ålder, vara svensk medborgare eller bo i Sverige för att få klaga. Det är inte heller nödvändigt att man personligen är berörd av det man anmäler.Börja läs här om du vill anmäla till JO.
Under JO:s tillsyn står t.ex.:kommunala och landstingskommunala myndigheter
tjänstemän vid statliga, kommunala och landstingskommunala myndigheter
JO:s tillsyn omfattar inte
förtroendevalda, dvs. regeringen och enskilda statsråd, riksdagens ledamöter, ledamöter av kommun- respektive landstingsfullmäktige"
Om man inte är nöjd med det så får man vända sig till den Tredje statsmakten:
"Tredje statsmakten är sedan mitten av 1800-talet en informell benämning på massmedia i Sverige. Den första makten är regeringen och den andra riksdagen. Den tredje statsmaktens uppgift anses vara att granska de två andra."Här kommer därför blandade länkar/mailadresser för kontakt med medier av olika slag (du kan förstås också leta upp dem via Facebook/Messenger):
- Motala Vadstena Tidning: tipsa@mvt.se
- Östgöta Correspondenten: tipsa@corren.se
- Östgötatidningen: redaktion@ostgotatidningen.se
- Sveriges Radio Östergötland: nyheter.ostg@sverigesradio.se
- Sveriges Television: ost@svt.se
- TV4: https://tv4.23c.se/tips/campaign/tipsatv4/welcome/
- Slöseriombudsmannen: info@skattebetalarna.se
- Uppdrag granskning: granskning@svt.se
Gör din röst hörd! Det finns ingen naturlag som säger att politiker är klokare än oss andra, det är klart att deras beslut och aktiviteter måste granskas.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar